ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
ΜΑΙΟΥ – ΙΟΥΝΙΟΥ
Δ.Ε.1.
1.α) “Αγία Γραφή” και “Βίβλος” είναι το ίδιο πράγμα ή όχι; β)Τι είναι η Αγία Γραφή για τους Χριστιανούς; γ)Για ποιο πράγμα μιλά; α)Η Αγία Γραφή ή Βίβλος είναι το ίδιο πράγμα. β)Είναι το ιερό βιβλίο των Χριστιανών. γ)Μιλά για τη σχέση του Θεού με τους ανθρώπους όπως η σχέση αυτή εξελίσσεται στην πορεία της ανθρώπινης ιστορίας: προ Χριστού (Π.Δ.) και μετά Χριστόν (Κ.Δ.)
2.α)Από πόσα μέρη αποτελείται η Αγία Γραφή, β)πώς ονομάζονται, και γ)από πόσα βιβλία αποτελείται το καθένα; Η Αγία Γραφή ή Βίβλος αποτελείται από δύο συλλογές βιβλίων: α) την Παλαιά Διαθήκη, που αποτελείται από 49 βιβλία και β) την Καινή Διαθήκη που αποτελείται από 27 βιβλία. γ)Και οι δύο συλλογές μαζί αποτελούνται από 76 βιβλία σύνολο.
3.α)Τί σημαίνει η λέξη “διαθήκη” σήμερα και β)τι σημαίνει στη Βίβλο; α)Σήμερα όταν μιλούμε για διαθήκη εννοούμε την τελευταία θέληση κάποιου ανθρώπου, που συνήθως καταγράφεται σε κάποιο νομικό έγγραφο. β) Στη Βίβλο η λέξη διαθήκη έχει την έννοια της συμφωνίας του Θεού με τους ανθρώπους για το ποια σχέση θα έχουν. Με άλλα λόγια αυτή είναι η κληρονομιά που ο Θεός αφήνει στους ανθρώπους.
4.α)Για ποιο πράγμα μιλά η Π.Δ. και β)για ποιο πράγμα μιλά η Κ.Δ.; α)Τα βιβλία της Π.Δ. μιλούν για την παλαιότερη συμφωνία ή για τη σχέση που σύναψε ο Θεός με τους ανθρώπους και ειδικότερα με τον Ισραήλ, πριν τον ερχομό του Χριστού στον κόσμο (προ Χριστού).β) Τα βιβλία της Κ.Δ. μιλούν για τη νεότερη συμφωνία ή για τη σχέση που σύναψε ο Χριστός με τους ανθρώπους μετά τον ερχομό του στον κόσμο (μετά Χριστόν).
Δ.Ε.2.
1.α)Πόσες και β)ποιες είναι οι κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, ανάλογα με το περιεχόμενό τους; γ)Σε ποια γλώσσα γράφτηκαν; α)Τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: β) στα ιστορικά, τα ποιητικά-διδακτικά και τα προφητικά. γ)Η γλώσσα γραφής είναι τα εβραϊκά, υπάρχουν όμως και κάποια γραμμένα στα ελληνικά.
2.Που, πότε και πως βρέθηκαν τα αρχαιότερα χειρόγραφα της Παλαιάς Διαθήκης. Τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας (παράθεμα σελ. 16) 1ο Τα πιο παλιά χειρόγραφα των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης που έχουµε είναι του 2ου αι. π.Χ. και βρέθηκαν τυχαία, µαζί µε πολλά άλλα, στα σπήλαια του Κουµράν κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, το 1947. Εκεί κάποιοι νεαροί βεδουίνοι*βοσκοί, ψάχνοντας να βρουν µια κατσίκα που έχασαν, βρήκαν πιθάρια µε χειρόγραφα. Το περιεχόµενό τους: δέρµατα παλιά και τσαλακωµένα που θα τους φάνηκαν µάλλον σαν σκουπίδια παρά σαν κάτι πολύτιµο! Στο πάνω µέρος της σελίδας βλέπουµε τµήµα από το πιο παλιό χειρόγραφο της Παλαιάς ?ιαθήκης, το βιβλίο του προφήτη Ησαΐα!
3.Γιατί η Παλαιά Διαθήκη ενδιαφέρει τους Χριστιανούς; Ο Θεός φανερώθηκε στον κόσμο για να σώσει τους ανθρώπους, να θεραπεύσει το κακό και να δώσει αληθινό νόημα στη ζωή τους. Αυτή η φανέρωση (=Αποκάλυψη) έγινε για πρώτη φορά σε έναν άνθρωπο, τον Αβραάμ. Με αυτόν ο Θεός σύναψε την πρώτη συμφωνία σωτηρίας (=Διαθήκη), στη συνέχεια με τους απογόνους του και μετά με τον λαό που προήλθε από αυτούς (=Ισραήλ). Έτσι ο Θεός προετοίμασε όλη την ανθρωπότητα να δεχθεί τον Χριστό. Όλη αυτή η μακραίωνη πορεία και προετοιμασία περιγράφεται στα βιβλία της Π.Δ., τα οποία είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε για να καταλάβουμε στη συνέχεια το έργο και τη διδασκαλία του Χριστού που περιγράφονται στην Κ.Δ.
Δ.Ε.3.
1.Ποια ήταν η καταγωγή των συγγραφέων της Παλαιάς Διαθήκης; Ανήκαν σ’ έναν λαό σημιτικής καταγωγής. Σημίτες θεωρούνται οι άνθρωποι που μιλούν τις σημιτικές γλώσσες. Η θεωρία της κοινής καταγωγής από τη βιβλική μορφή Σημ, έχει περισσότερο μυθικό χαρακτήρα. Οι λαοί που μιλούν τις σημιτικές γλώσσες προήλθαν από την αραβική χερσόνησο. Διάφοροι αποικισμοί τους έφεραν στη Μεσοποταμία, Συρία, Παλαιστίνη, Αίγυπτο και Αιθιοπία. Με τον φοινικικό αποικισμό έφθασαν μέχρι τα παράλια της δυτικής Μεσογείου.
2.Με ποια ονόματα είναι γνωστοί;
α)Εβραίοι:(που συνδέεται με τη ρίζα ίβρι, και σημαίνει «περνώ») είναι ο «περαστικός», άνθρωπος των περιπλανήσεων.
β)Ισραηλίτες: συνδέεται με την ονομασία «Ισραήλ» (= αυτός που πάλεψε με το Θεό) του πατριάρχη Ιακώβ. Η ονομασία Ισραηλίτης, λοιπόν, σήμαινε να είσαι μέλος του λαού που ερχόταν πρόσωπο με πρόσωπο με το Θεό.
γ)Ιουδαίοι: ο όρος Ιουδαίος συναντάται μόνο στην Κ.Δ. και στο Β’ Μακκαβαίων και ανάγεται στην εποχή της επιστροφής από την αιχμαλωσία, επειδή η κυριότερη φυλή που τα μέλη της είχαν εξοριστεί στη Βαβυλώνα ήταν η φυλή του Ιούδα. Καθώς αυτοί διατήρησαν καθαρές τις προγονικές παραδόσεις, όταν επέστρεψαν και εγκαταστάθηκαν στην Παλαιστίνη, η ονομασία «Ιουδαίος» είχε την αξία τεκμηρίου. Έτσι, οι άνθρωποι του Ιούδα, της Ιουδαίας ήταν οι πιστοί.
3.Η Αγία Γραφή είναι έργο «θεόπνευστο αλλά και ανθρώπινο». Τι σημαίνει αυτό; α)Θεόπνευστο= σημαίνει ότι ο Θεός ενέπνευσε τους συγγραφείς της μιλώντας στις καρδιές τους. Δεν σημαίνει ότι ο Θεός ‘φώναξε’ από τον ουρανό ή ψιθύρισε ‘στο αυτί’ κάποιων ανθρώπων. β) Επίσης ανθρώπινο= ο λόγος του Θεού αποδόθηκε (= καταγράφηκε + εξηγήθηκε) με τα χέρια και τα λόγια των ανθρώπων.
4.α)Ποιες εκφράσεις της Αγίας Γραφής ονομάζονται ανθρωπομορφικές; β)Γιατί χρησιμοποιούνται στην Αγία Γραφή αυτές οι εκφράσεις; α)Ανθρωπομορφικές ονομάζονται οι εκφράσεις της Παλαιάς Διαθήκης όπου ο Θεός παρουσιάζεται να μοιάζει ή να ενεργεί σαν άνθρωπος (μιλά, θυμώνει, λυπάται, έχει χέρια κλπ). β)Αυτές οι εκφράσεις βοηθούσαν τους ανθρώπους εκείνης της εποχής να καταλάβουν καλύτερα και να θυμούνται τις βιβλικές διηγήσεις.
5.Τι γνωρίζετε για τα σύμβολα των κειμένων της Π.Δ.; (παράθεμα σελ. 19) 2ο Όταν ένας Ανατολίτης μιλάει, δεν χρησιμοποιεί αφηρημένα ουσιαστικά, αλλά συγκεκριμένα, που αποδίδουν μεταφορικά το νόημα της λέξης. Π.χ. όταν θέλει να μιλήσει για τη δύναμη κάποιου, χρησιμοποιεί, αντί γι’ αυτή , τη λέξη κέρας(= κέρατο), επειδή τα κέρατα του ζώου συμβολίζουν τη δύναμή του.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Α΄ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
1.α)Ποιοι είναι οι πρώτοι Πατριάρχες του Ισραήλ; β)Τι ήταν και πώς ζούσαν; Απάντηση: α)Αβραάμ, Ισαάκ, Ιακώβ και Ιωσήφ. β) Ήταν βοσκοί αιγοπροβάτων και ζούσαν: 1) ως νομάδες, 2)οργανωμένοι σε πατριές, 3)με μεγάλη αφοσίωση και αδελφοσύνη μεταξύ τους.
2.Ποιες ήταν η πορεία των Πατριαρχών; Απάντηση: Οι Πατριάρχες μετακινήθηκαν αρχικά 1)από την Ούρ στη Χαρράν και 2)από τη Χαρράν στη Χαναάν και 3)από κει στην Αίγυπτο. Στη συνέχεια 4) επέστρεψαν πάλι στη Χαναάν. Και όταν ο Θεός το αποφάσισε, 5)τους οδήγησε πάλι στη χώρα των Φαραώ.
3.α)Σε ποιο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης βρίσκονται οι διηγήσεις για τους Πατριάρχες; β) Σε ποια εποχή έζησαν οι Πατριάρχες; Απάντηση: α)Οι διηγήσεις για τους Πατριάρχες βρίσκονται στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, τη Γένεση. β) Οι Πατριάρχες έζησαν ανάμεσα στο 19ο και το 15ο αιώνα , π. Χ.
4.α)Σε ποια εποχή έζησαν οι Πατριάρχες; β) Σε ποιο θρησκευτικό περιβάλλον ζούσε η πατριά του Αβραάμ; Απάντηση: α)Οι Πατριάρχες έζησαν ανάμεσα στο 19ο και το 15ο αιώνα , π. Χ., β)Η πάτρια του Αβραάμ ζούσε στο πολυθεϊστικό περιβάλλον της Χαρών.
Δ.Ε.5
1.Ποιες είναι οι Επαγγελίες(=υποσχέσεις) του Θεού στον Αβραάμ; Απάντηση: Οι νέες επαγγελίες(= υποσχέσεις) του Θεού στον Αβραάμ ήταν: 1)Ο Θεός θα συνάψει Διαθήκη(=συμφωνία) μαζί του, 2)Θα του δώσει πολλούς απογόνους, 3)Θα τον κάνει γενάρχη των λαών.
2.Ποιοι ήταν οι όροι της Διαθήκης που έκλεισε ο Θεός με τον Αβραάμ; Απάντηση: Οι όροι της Διαθήκης του Θεού με τον Άβραμ ήταν: 1)Ο Θεός ζητάει από τον Άβραμ να ζει σύμφωνα με το θέλημά Του και να είναι σωστός και καλός άνθρωπος, δηλαδή τέλειος. Ο Θεός ουσιαστικά ζητάει την αφοσίωση του Άβραμ. 2)Αλλάζει το όνομά του από Άβραμ σε Αβραάμ, αλλάζοντας το σκοπό, το ρόλο και την πορεία της ζωής του και γίνεται ένας νέος άνθρωπος. 3)Η Διαθήκη αυτή θα είναι αιώνια.
3. Πως ονομάζεται η σκηνή της φανέρωσης του Θεού στον Αβραάμ και τη Σάρρα και τι εικονίζει;
Απάντηση: Ονομάζεται Αποκάλυψη του Θεού και εικονίζει την Αγία Τριάδα.
4.ευλογία, ονοματοδοσία, θυσία Ισαάκ. (παράθεμα σελ. 31) 3ο, (παράθεμα σελ. 30) 4ο , (παράθεμα σελ. 33) 5ο Απάντηση: α)Η αρχική σημασία της λέξης ήταν «καλός, όμορφος λόγος». Στην Παλαιά Διαθήκη σημαίνει το ενδιαφέρον του Θεού προς τους ανθρώπους, β)Στους προϊστορικούς χρόνους, η ονοματοδοσία(=όταν κάποιος δίνει όνομα σε κάποιον άλλον) ήταν μια πράξη εξουσίας και κυριαρχίας. Επίσης, εκείνος που έδινε ένα καινούριο όνομα σε έναν άλλον άνθρωπο, ταυτόχρονα άλλαζε το σκοπό και το ρόλο της ζωής του, γ) Εκείνα τα χρόνια, η ανθρωποθυσία ήταν μια συνηθισμένη πρακτική, όπως και οι θυσίες ζωών. Η στάση του Αβραάμ μας δείχνει ότι, ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, ο Αβραάμ δεν παύει να εμπιστεύεται το Θεό, εφόσον δέχεται να θυσιάσει το ίδιο το παιδί του. Η τελική σωτηρία του Ισαάκ από έναν άγγελο υποδηλώνει την εναντίωση του Θεού σ’ αυτό το φρικτό έθιμο γι’ αυτό υποδεικνύει στους ανθρώπους, που ένιωθαν την ανάγκη να θυσιάζουν στο Θεό τους να χρησιμοποιούν ζώα.
Δ.Ε.6
1.Τι ήταν τα πρωτοτόκια; (παράθεμα σελ. 35) 6ο Απάντηση: Πρωτότοκος ονομαζόταν το αγόρι που γεννιόταν πρώτο. Σύμφωνα με το δίκαιο της Παλαιάς Διαθήκης ο πρωτότοκος θεωρούνταν ο διάδοχος του αρχηγού της οικογένειας και κληρονομούσε το διπλάσιο μερίδιο από την πατρική περιουσία από τα άλλα μικρότερα αγόρια της οικογένειας.
2.Να εξηγήσετε πως σχετίζεται η σκάλα που ένωνε ουρανό και γη στο όνειρο του Ιακώβ με την Παναγία στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση; Απάντηση: Στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση η Παναγία σχετίζεται με την Κλίμακα του Ιακώβ. Δηλαδή ο Θεϊκός τρόπος που η Παναγία, παρότι παρθένος κυοφόρησε τον Θεάνθρωπο αποδεικνύει έμπρακτα αυτό το συσχετισμό, καθώς λειτούργησε σαν σκάλα για να μεταβεί ο Θεός από τον ουρανό στη γη.
3.Ποιο είναι το εθνικό όνομα των Εβραίων και ποια είναι η προέλευση του; (παράθεμα σελ. 36) 7ο Απάντηση: Ο Ιακώβ ονομάστηκε από το Θεό και Ισραήλ, μια λέξη που αργότερα αποτέλεσε τον εθνικό προσδιορισμό όλων των Εβραίων. Οι ειδικοί ερευνητές έχουν προτείνει δύο ετυμολογικές αναλύσεις για τη λέξη Ισραήλ: α. αυτός που μάχεται, παλεύει με το Θεό. β. ο φίλος του Θεού.Στις εβραϊκές λέξεις που συναντούμε την κατάληξη –ηλ ή –ελ σημαίνει ότι περιέχεται η λέξη «Θεός».
4.Ο Ησαύ και ο Ιακώβ είναι σημαντικοί εκπρόσωποι του Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά παρουσιάζονται από τους συγγραφείς της Γενέσεως με αρκετά ελαττώματα. Τι νομίζεται πως σημαίνει αυτό; Απάντηση: Οι άνθρωποι δεν μπορούν να χωριστούν σε «αποκλειστικά καλούς» και «αποκλειστικά κακούς». Στο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου έχουν θέση όλοι, όχι μόνον οι «καλοί», οι «τίμιοι» και οι «ενάρετοι». Ο Θεός εκλέγει ανθρώπους όχι για να πραγματοποιήσουν τους ανθρώπινους στόχους τους, αλλά για τους θεϊκούς. Η επιλογή του Θεού σχετίζεται και με τα ψυχικά και συναισθηματικά γνωρίσματα (κατ’ εικόνα) των ανθρώπων, τα οποία πολλές φορές δεν είναι ορατά.
5.α)Που ζει «εξόριστος» ο Ιακώβ και β)σε ποια κατάσταση; Απάντηση: α)Ο Ιακώβ ζει στη Χαρράν, κοντά στον αδελφό της μητέρας του, Λάβαν. β)Ο Ιακώβ είναι παντρεύτηκε με τη Λεία και τη Ραχήλ. Απέκτησε δώδεκα γιους και μια κόρη τη Δείνα και μεγάλη περιουσία. Από τους 12 γιους του προήλθαν οι 12 φυλές του Ισραήλ.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Β΄ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ
1.Τι ονομάζουμε «Έξοδο»; Απάντηση: Με τον όρο «Έξοδος» εννοούμετην απελευθέρωση των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο και την πορεία τους προς τη Χαναάν, «τη Γη της Επαγγελίας».
2. α)Που βρίσκουμε τις διηγήσεις για την έξοδο; β)Ποια είναι η εποχή της Εξόδου; Απάντηση: α)Στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης « Έξοδος» αλλά και σε μερικά άλλα, β) Τα τέλη του 13ου αιώνα π. Χ.
3.α)Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής αυτών των διηγήσεων και β)ποιες ιδιότητες είχε;Απάντηση: Ο Μωυσής, Ήρωας, Νομοθέτης, Προφήτης, Μεσίτης Θεού-ανθρώπων,«φίλος του Θεού».
Δ.Ε.8
1.Με ποια μορφή αποκαλύπτεται ο Θεός στο Μωυσή στο όρος Σινά; Απάντηση: Μιας φλεγόμενης βάτου.
2.Ποιο είναι το όνομα του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη και τι σημαίνει; Απάντηση:(Βλέπε το παράθεμα στη σελ 50), 8ο
3.Πως ονομάζεται η φανέρωση του Θεού στο Σινά; Απάντηση: Η φανέρωση του Θεού στο Σινά ονομάζεται «Θεοφάνια».
4.Πότε και γιατί άρχισαν οι Αιγύπτιοι να καταπιέζουν τους Ισραηλίτες. Με ποιους τρόπους σκέφτηκαν να τους εξοντώσουν; Απάντηση: Μετά από 400 χρόνια ειρηνικής παραμονής των Ισραηλιτών στην Αίγυπτο (1600-1200π. Χ.), ο φαραώ Ραμσής Β΄ άρχισε να τους συμπεριφέρεται με σκληρότητα. Η αιτία ήταν η αύξηση του πληθυσμού τους, την οποία ο φαραώ θεώρησε απειλή για τη χώρα του. Έτσι, εφάρμοσε ως μέτρο για τη συστηματική εξόντωση τους την επιβολή σε αυτούς σκληρής καταναγκαστικής εργασίας κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και όταν διαπίστωσε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό, διέταξε όλα τα αρσενικά εβραιόπουλα να ρίχνονται στο Νείλο.
Δ.Ε. 9
1.Τί είναι οι «10 πληγές του Φαραώ»; Γιατί ποιο σκοπό συνέβησαν; Απάντηση: Είναι μια σειρά από καταστροφές που έπληξαν την Αίγυπτο και έχουν διπλό σκοπό: 1ος) να συμβάλουν στην απελευθέρωση των Ισραηλιτών και 2ος) να αποκαλύψουν στους Αιγυπτίους τη δύναμη του Θεού των Ισραηλιτών.
2.Ποια ήταν η μεγάλη δυσκολία που συνάντησαν οι Εβραίοι κατά την Έξοδο και πως την ξεπέρασαν; Απάντηση: Μπροστά στο αδιέξοδο της διάβασης της Ερυθράς Θάλασσας επεμβαίνει ο Θεός και γλιτώνει τους Ισραηλίτες. Με θαυμαστό τρόπο, φυσώντας έναν ισχυρότατο ανατολικό άνεμο, δημιουργεί ένα πέρασμα μέσα από τη θάλασσα και οι Ισραηλίτες διαβαίνουν στην απέναντι ακτή.
3.Με ποιο τρόπο τους οδηγούσε ο Θεός στην πορεία τους; Απάντηση: Οι Ισραηλίτες ξεκίνησαν από τη Ραμεσσή με οδηγό τον ίδιο τον Κύριο, ο οποίος, τη μέρα μέσα σε μια στήλη νεφέλης και τη νύχτα μέσα σε στήλη φωτιάς,Þ(Σύμβολα) τους έδειχνε το δρόμο, ώστε να μπορούν να κινούνται ημέρα και νύχτα.
4.Γιατί δεν ακολούθησαν το συντομότερο παραλιακό δρόμο; Απάντηση: Για να μην απειληθούν από τον αιγυπτιακό στρατό, ο οποίος δε θα μπορούσε να τους καταδιώξει μέσα από άγονα, πετρώδη και αμμώδη εδάφη, καθώς τα άλογα και τα τροχήλατα άρματα που διέθετε δε θα μπορούσαν να κινηθούν σ’ αυτά, αλλά ούτε και να ικανοποιήσει την πείνα και την δίψα του, το μεγάλο αιγυπτιακό στράτευμα.
5.Τι γιορτάζουν οι Ισραηλίτες το Πάσχα; (παράθεμα σελ. 54) 9ο Απάντηση: Οι Ισραηλίτες το Πάσχα (στα εβραϊκά Πεσάχ, που σημαίνει διάβαση) γιορτάζουν τα σπουδαία γεγονότα της Εξόδου, η οποία συμβολίζει το πέρασμα από τη σκλαβιά στην ελευθερία, τη λύτρωση από τη δουλεία και την επιστροφή στη γη που ρέει γάλα και μέλι, τη γη Χαναάν, τη γη της Επαγγελίας. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Εβραίων και διαρκεί μαζί με την Εβδομάδα των Άζυμων οκτώ μέρες.
6.Να εξηγήσετε τι είναι το Θαύμα για την Παλαιά Διαθήκη. (παράθεμα σελ. 53) 10ο Απάντηση: Για την Παλαιά Διαθήκη τα θαύματα ήταν εξαιρετικά συμβάντα, στα οποία οι πιστοί άνθρωποι αναγνώριζαν την παρουσία και τα έργα του Θεού. Το σπουδαιότερο απ’ όλα ήταν γι’ αυτούς η Έξοδος και η σωτηρία του λαού από την Αίγυπτο, όπου οι Ισραηλίτες αναγνώρισαν το Θεό ως ελευθερωτή και οδηγό τους. Δεν έχει νόημα να ψάχνουμε να βρούμε τι ακριβώς έγινε τότε, αλλά τι νόημα είχαν για τη ζωή εκείνων των ανθρώπων τότε και τι φανερώνουν για το Θεό σε μας σήμερα.
Δ.Ε. 10
1. Τι είναι ο Δεκάλογος; Απάντηση:
2. α) Ας διαβάσουμε τις εντολές του Δεκαλόγου. Πρόκειται για κανόνες που μπορούν να επιβληθούν στους ανθρώπους, ακόμη και παρά τη θέληση τους; β) Πρόκειται για οδηγίες «καλής εξωτερικής συμπεριφοράς»;
γ) Τι είδους σχέσεις ρυθμίζονται;Απάντηση: α)Όχι. Ο άνθρωπος μπορεί πολύ εύκολα να διαπράξει το αντίθετο. β)Όχι, μιλούν για τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους και με το Θεό.γ)Σχέσεις ανάμεσα στο Θεό και τον άνθρωπο και ανάμεσα στον άνθρωπο και τον συνάνθρωπο.
3.Πως εννοούμε την «Εκλογή» του Ισραήλ από το Θεό;Απάντηση: (παράθεμα σελ 56) 11ο
4.Ποιες θρησκευτικές συνήθειες καταργούνται οριστικά; Τι αναγνωρίζεται για το Θεό μια για πάντα; Απάντηση:Καταργείται η ειδωλολατρία (παράθεμα σελ 59)12ο.Αναγνωρίζεται ότι ο θεός είναι ο Κύριος των πάντων και διαφορετικός από την κτίση που λάτρευαν οι άνθρωποι τότε.
Οι εντολές χωρίζονται σε δύο ομάδες
1η ΟΜΑΔΑ
2η ΟΜΑΔΑ
1η – 4η ΕΝΤΟΛΗ
5η - 10η ΕΝΤΟΛΗ
  • Τι θέλει ο Θεός να κάνει γι’ αυτόν ο άνθρωπος
  • Τι θέλει ο Θεός να κάνουν οι άνθρωποι για τους ανθρώπους.

5. Τι ήταν η Κιβωτός της Διαθήκης και η Σκηνή του Μαρτυρίου; Απάντηση:«Η Κιβωτός της Διαθήκης» ήταν ένα ξύλινο επιχρυσωμένο κιβώτιο, μέσα στο οποίο φυλάσσονταν οι πέτρινες πλάκες με το Δεκάλογο. Οι Ισραηλίτες μπορούσαν να τη μεταφέρουν μαζί με ένα κινητό ιερό, όπου κι αν πήγαιναν. Η Σκηνή που αποτελούσε το ιερό, μέσα στην οποία τοποθέτησαν την Κιβωτό, ονομάστηκε «Σκηνή του Μαρτυρίου», επειδή «μαρτυρούσε», δηλαδή φανέρωνε, την παρουσία του Θεού ανάμεσά τους.
6. Με ποιες γιορτές θυμούνται οι σύγχρονοι Ισραηλίτες την έρημο και την προσφορά του Νόμου; Απάντηση:Για την θαυμαστή περίοδο της ερήμου με τη γιορτή της Σκηνοπηγίας («Σουκώθ») και την προσφορά του Νόμου από το Θεό στο όρος Σινά με την γιορτή της Πεντηκοστής. («Σαβουώτ»).(παραθέματα σελ 58), 13ο
Δ.Ε. 12
1. Τι ήταν οι Κριτές; Γιατί εμφανίζονταν στο λαό του Ισραήλ και ποιο ήταν το έργό τους; Αναφέρετε ονόμτα μεγάλων Κριτών. Απάντηση: (παράθεμα σελ 70)14ο
Δ.Ε. 13
1. Πως ήταν οργανωμένοι οι Ισραηλίτες κατά την περίοδο των Κριτών; Ομοσπονδία, ανεξάρτητων, αυτοδιοικούμενων και κυρίαρχων κρατών. Απάντηση:Αυτό σημαίνει ότικάθε φυλή διοικούσε η ίδια τον εαυτό της(αυτοδιοίκηση) και διέμενε στη δική της ξεχωριστή περιοχή, την οποία και υπερασπιζόταν.
2. Από που προέρχονταν και που στηρίζονταν ο Νόμος των Ισραηλιτών; Απάντηση:Ο Νόμος προέρχονταν από τη Διαθήκη (= συμφωνία) που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Θεού και ανθρώπων και στηριζόταν στην ελεύθερη δέσμευση των ανθρώπων να την τηρήσουν πιστά.
3.Γιατί ο Νόμος αυτός ονομαζόταν και μωσαϊκός; Απάντηση:Γιατί εμπνέονταν από τις Δέκα Εντολές (Δεκάλογος), που είχε λάβει ο Μωυσής από το Θεό.
4.Τι ήταν η δεκάτη; Απάντηση: Κάθε χρόνο το ένα δέκατο από όλη τη σοδειά θα προσφέρονταν ως δώρο στον Κύριο. Κάθε τρίτη χρονιά θα προσφέρονταν για τη σίτιση των απόρων.
5. Τι ήταν και τι ρόλο έπαιζε το σαββατικό έτος; Απάντηση:Κάθε έβδομο έτος ονομαζόταν σαββατικό. Σε αυτό απαγορευόταν η καλλιέργεια της γης, ώστε να ξεκουραστεί, δηλαδή εφαρμοζόταν η διαδικασία που ονομάζουμε αγρανάπαυση.
6. Τι ήταν και τιμ ρόλο έπαιζε το ιωβηλαίο έτος; Απάντηση: Το ιωβηλαίο έτος γιορταζόταν κάθε πενήντα χρόνια. Τότε απελευθερώνονταν οι δούλοι, ενώ όσες περιουσίες είχαν πουληθεί επιστρέφονταν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους.
Δ.Ε. 14
1.Ποιος ήταν ο πρώτος βασιλιάς του Ισραηλιτικού λαού και ποιος τον έχρισε; Απάντηση: Ο Σαμουήλ έχρισε βασιλιά τον Σαούλ.
2.Γιατί ο Σαμουήλ έχρισε νέο βασιλιά;Απάντηση: Επειδή ο Σαούλ απομακρύνθηκε από το Θεό.
3.Ποιος ήταν ο πρώτος βασιλιάς του Ισραηλιτικού λαού και ποιος τον έχρισε; Απάντηση: Ο Σαμουήλ έχρισε βασιλιά τον Σαούλ.
4.Ποιον έχρισε ο Σαμουήλ με την υπόδειξη του Θεού ως νέο βασιλιά των Ισραηλιτών; Απάντηση: Τον Δαβίδ τον μικρότερο γιο του Ιεσσαί από τη φυλή του Ιούδα. Ήταν εξαιρετικός πολεμιστής, έξυπνος και αγαπητός στο λαό.
5.Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της βασιλείας του Δαβίδ; Απάντηση: Βασίλεψε για 40 χρόνια. Ένωσε τις φυλές του Ισραήλ. Κατάφερε πολλές νίκες ενάντια στους εχθρούς του Ισραήλ. Επέκτεινε τα σύνορα του κράτους. Έκανε πρωτεύουσα του Ισραηλιτικού κράτους την Ιερουσαλήμ, η οποία στη συνέχεια ονομάστηκε «Πόλη Δαυίδ»
7.Πως γινόταν η χρίση του βασιλιά; Απάντηση: (παράθεμα σελ 76)15ο
Την τελούσε ένας άνθρωπος του Θεού προφήτης ή ένας ιερέας.
Έριχνε λάδι στο κεφάλι του βασιλιά και με αυτόν τον τρόπο δηλωνόταν ότι ήταν εκλεγμένος από το Θεό.
Ο βασιλιάς λεγόταν «χριστός» δηλαδή χρισμένος.
Δ.Ε. 16
1. Ποιος όρισε τον Σολομώντα διάδοχο στο αξίωμα του βασιλιά;Απάντηση:Ο πατέρας του Δαβίδ όσο ακόμα ήταν στη ζωή τον όρισε διάδοχο βασιλιά.
2.Τι συμβουλή έδωσε ο Δαβίδ στο γιο του Σολομώντα; Απάντηση: Να ζει σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.
3.Ποια ήταν τα χαρίσματα του Σολομώντα; Απάντηση: Η σοφία , η γνώση και η μεγάλη του ευρυμάθεια.
4.Πως κυβέρνησε ; Με σοφία και σύνεση χαρίζοντας στα χρόνια της βασιλείας του δύναμη και δόξα στη χώρα.
5.Πόσα χρόνια κυβέρνησε τη χώρα του Ισραήλ;Απάντηση:40 χρόνια.
6.Ποια ήταν τα σημαντικότερα έργα την περίοδο της βασιλείας του; Απάντηση:
Έχτισε πόλεις
Έκλεισε ειρήνη με πολλούς λαούς γειτονικούς.
Οργάνωσε το ιππικό και το στρατό.
Κατασκεύασε πολλά πλοία.
Χώρισε τη χώρα σε 12 περιοχές για να τις διοικεί καλύτερα.
Έχτισε το ναό γνωστό με το όνομα του Ναός του Σολομώντα στην Ιερουσαλήμ.
6.Τι αποτελούσε ο Ναός για τους Ισραηλίτες;Απάντηση:Το κέντρο της θρησκευτικής και εθνικής ζωής των Ισραηλιτών.
7.Πως συμπεριφέρθηκε ο Σολομώντας προς το τέλος της ζωής του; Απάντηση: Η δόξα και η δύναμη που είχε αποκτήσει τον έφθειραν και απομακρύνθηκε από το Θεό λατρεύοντας άλλους θεούς.
8.Τι σημαίνει η φράση «σολομώντεια λύση»; Απάντηση: Η φράση σολομώντεια λύση σημαίνει λύση σε κάποιο δύσκολο πρόβλημα ή δίλημμα, που θεωρείται σοφή, δίκαιη αλλά και ενδεχομένως σκληρή.
Στην Αγία Γραφή και συγκεκριμένα στο 3ο κεφάλαιο του βιβλίου Βασιλειών Γ' (3, 16-28) πρωτοαναφέρεται η αλληγορική ιστορία του σοφού βασιλιά Σολομώντα, ο οποίος χρησιμοποιεί ένα στρατήγημα, προκειμένου να βρει την αλήθεια και να ξεγελάσει τις διαδίκους, ώστε να αποκαλύψουν τις αληθινές τους σκέψεις και συναισθήματα.
Δ.Ε. 17
1. Ποιος ήταν ο διάδοχος του Σολομώντα; Απάντηση: Ο Ροβοάμ ο γιος του Σολομώντα που συμπεριφέρθηκε με αυστηρότητα , αλαζονεία και βίαιο τρόπο.
2. Ποια ήταν η αίτια της διάσπασης του Ισραηλιτικού λαού; Απάντηση: Η άρνηση του Ροβοάμ να μειώσει τη φορολογία και η σκληρότητα της συμπεριφοράς του.
3. Πόσα βασίλεια δημιουργήθηκαν; Απάντηση:Δύο (2) βασίλεια. Το Βόρειο Βασίλειο ή Βασίλειο του Ισραήλ και το Νότιο Βασίλειο η Βασίλειο του Ιούδα.
4. Ποια ήταν η δομή των 2 βασιλείων και ποιοι οι ηγέτες τους; Απάντηση:
Βόρειο Βασίλειο : 10 φυλές, πρωτεύουσα η Σαμάρεια, βασιλιάς ο Ιεροβοάμ.
Νότιο Βασίλειο : 2 φυλές, πρωτεύουσα η Ιερουσαλήμ, βασιλιάς ο Ροβοάμ.
5. Ποια ήταν η σχέση ανάμεσα στα 2 βασίλεια; Απάντηση: Οι σχέσεις ήταν εχθρικές. Συχνοί ήταν οι εμφύλιοι πόλεμοι. Το μίσος, η έχθρα και η κακία τους οδηγούσε να συμμαχούν με ειδωλολατρικούς λαούς για να νικήσει το ένα βασίλειο το άλλο. Για να πετύχουν αυτές τις συμμαχίες δεν δίσταζαν να προσκυνούν και άλλους θεούς.
6.Τι ονομάζουμε «θρησκευτικό συγκρητισμό»; Απάντηση: (παράθεμα σελ 90)16ο Είναι το φαινόμενο της ανάμειξης θρησκευτικών στοιχείων από διαφορετικές θρησκείες και η δημιουργία μίας νέας θρησκείας με πολλά διαφορετικά στοιχεία.
Δ.Ε. 18
1. Στα χρόνια της κρίσης της διάσπασης των Ισραηλιτών ο Θεός τους εγκατέλειψε; Απάντηση: Όχι άλλα μέσω των προφητών τους υπενθύμιζε την παρουσία του.
2. Τι ήταν οι Προφήτες; Απάντηση: Άνθρωποι που τους επέλεγε ο Θεός με σκοπό να κάνουν το θέλημα του γνωστό στον κόσμο. Κριτήριο για την επιλογή τους ήταν η πίστη τους στο Θεό. Το έργο τους δεν ήταν εύκολο και πολλοί στην αρχή δίσταζαν να αναλάβουν δράση. Ξεκίναγαν το κήρυγμα τους με τη φράση « Τάδε λέγει Κύριος» ή «Λόγος Κυρίου».
3. Ποιο ήταν το έργο των Προφητών; Απάντηση:
Μπορούσαν με τη φώτιση του Θεού να βλέπουν τα πράγματα που συνέβαιναν σε βάθος.
Έβλεπαν τον ηθικό ξεπεσμό, τη διαφθορά και την κακία.
Αναγνώριζαν τους κινδύνους που παραμόνευαν για τους Ισραηλίτες.
Έλεγχαν και Κρίνουν τους βασιλείς , τους ιερείς αλλά και όλο το λαό για την κακή συμπεριφορά τους.
Προσπαθούσαν να τους προειδοποιήσουν να αλλάξουν τρόπο ζωής δηλ., να μετανοήσουν.
Προφήτευαν για την καταστροφή που ερχόταν αν δεν αλλάξουν τρόπο ζωής.
Έδιναν ένα μήνυμα ελπίδας ότι ο Θεός θα τους βοηθήσει.
4. Με ποιο τρόπο τους αντιμετώπισαν; Απάντηση: Επειδή όλα αυτά που έλεγαν δεν ήταν ευχάριστα, τους καταδίωξαν, τους περιφρόνησαν ενώ πολλοί από αυτούς θανατώθηκαν.
5. Τι άλλο έκαναν για να βοηθήσουν το λαό να καταλάβει; Απάντηση: Εκτός από το κήρυγμα τους δηλαδή τον προφορικό λόγο, έκαναν διάφορες συμβολικές πράξεις ή χρησιμοποιούσαν χρησμούς ή και ποιήματα.
6. Τι ήταν οι ψευδοπροφήτες; Απάντηση: Ψεύτικοι προφήτες που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των ισχυρών με σκοπό να παραπλανήσουν το λαό με ψεύτικες προφητείες, λέγοντας ότι όλα πάνε καλά. Είχαν την προφητεία ως επάγγελμα και ζούσαν πλουσιοπάροχα δίπλα στους βασιλιάδες.
7. Μάθετε ονόματα προφητών. Απάντηση: Ηλίας-φωνή κατά των ειδώλων, Ωσηέ – φωνή της αγάπης, Μιχαίας- το όραμα της παγκόσμιας ειρήνης, Ησαΐας- προφήτης του Εμμανουήλ, Ιερεμίας, Ιεζεκιήλ
Δ.Ε. 20
1. Τι είναι το Υπόλειμμα; Απάντηση: (παράθεμα σελ 104)17ο Ένα μικρό μέρος του λαού που παρέμενε πιστό στο Θεό και είχε ως αποστολή να μεταφέρει από γενιά σε γενιά τις Επαγγελίες του Θεού. Από αυτό το υπόλειμμα θα προερχόταν και ο Μεσσίας με αποστολή να σώσει όλο τον κόσμο κι όχι μόνο τον Ισραήλ όπως λανθασμένα πίστευαν.
Δ.Ε. 21
1. Τι σημαίνει η λέξη «Εμμανουήλ»; Απάντηση: Ο Θεός είναι μαζί μας. (παράθεμα σελ 108)18ο
2. Σε ποιον αναφέρεται ο Προφήτης με τη λέξη Εμμανουήλ; Απάντηση: Στο Μεσσία (παράθεμα σελ 108)18ο
3. Τι σημαίνει η λέξη «άγιος» στα εβραϊκά και ποια η σημασία της λέξης;Απάντηση: (παράθεμα σελ 109)19ο
Σημαίνει «χωρισμένος», δηλαδή διαφορετικός από κάθε τι κοινό και συνηθισμένο.
Κάτι δηλαδή ιερό, αγνό, καθαρό, μεγάλο που κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει.
4. Γιατί για τον Ησαΐα ο Θεός είναι άγιος;Απάντηση: (παράθεμα σελ 109)19ο Γιατί ο Θεός είναι ζωή, δύναμη και αγάπη που μόνο ο Θεός μπορεί να τα μεταδώσει.
Δ.Ε. 22
1.Τι εννοούμε με τη φράση «Βαβυλώνια αιχμαλωσία»; Απάντηση: Το 587 π.Χ. οι Βαβυλώνιοι κατέλυσαν το Νότιο Βασίλειο. Οι Ιουδαίοι σύρθηκαν στην αιχμαλωσία και προστέθηκαν στους 10.000 αιχμαλώτους Ιουδαίους, που είχαν ήδη οδηγηθεί στη Βαβυλώνα το 597 π.Χ., μετά την 1η πολιορκία της Ιερουσαλήμ από το Ναβουχοδονόσορα. Έτσι στη γη των προγόνων τους απέμειναν ελάχιστοι Ιουδαίοι, ενώ αρκετοί διέφυγαν σε άλλες χώρες.
2. Ποιοι θρησκευτικοί θεσμοί καθιερώθηκαν την εποχή της βαβυλώνιας αιχμαλωσίας; Απάντηση: Οι θρησκευτικοί θεσμοί που καθιερώθηκαν ήταν η Συναγωγή, ως τόπος λατρείας και προσευχής και το Σάββατο, ως μέρα αφιερωμένη στο Θεό.
3.Τι προεικονίζει για τους χριστιανούς η διήγηση των τριών παίδων εν καμίνω;Απάντηση: (παράθεμα σελ 114)20ο Η διήγηση των τριών παίδων εν καμίνω (= οι τρεις νέοι μέσα στην κάμινο) προεικονίζει το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού.
4. Τι ακριβώς είναι η Καινή Διαθήκη στην οποία αναφέρεται ο Ιερεμίας; Απάντηση: Είναι η νέα συμφωνία μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Η ουσιαστική διαφορά, όμως, σε σχέση με την Παλαιά Διαθήκη είναι ότι η Νέα (Καινή ) Διαθήκη θα αποτελέσει συνείδηση των ανθρώπων , καθώς ο νέος νόμος της «θεϊκής αγάπης» θα είναι χαραγμένος βαθιά στην καρδιά και την ψυχή των ανθρώπων και όχι σε πέτρινες πλάκες. Με την Καινή Διαθήκη ο Θεός θα συγχωρέσει τις αμαρτίες όλων των ανθρώπων και θα τους προσφέρει την Βασιλεία των Ουρανών.
5. Τι σημαίνει η φράση του Ιεζεκιήλ « Οι πατέρες έφαγαν άγουρα σταφύλια και τα δόντια των παιδιών μούδιασαν»;Απάντηση:Οι κακές επιλογές μιας γενιάς βαραίνουν τη ζωή της επόμενης γενιάς.
6. Με ποια συγκεκριμένα λόγια του Προφήτη Ιεζεκιήλ δίνει ο Θεός ελπίδα στους υποδουλωμένους Ισραηλίτες; Απάντηση: «Θα σας μαζέψω μέσα από όλες τις χώρες και θα σας φέρω στη χώρα σας…»
Δ.Ε. 23
1. Πόσα χρόνια διήρκεσε η αιχμαλωσία; Απάντηση: 48 χρόνια.
2. Ποιος οδήγησε πίσω τους Ιουδαίους; Απάντηση: Ο Ζοροβάβελ και ο Ιησούς.
3. Σε τι κατάσταση βρήκαν τη χώρα τους; Απάντηση:Κατεστραμμένη και λεηλατημένη ενώ δέχονταν και τις επιδρομές των γειτονικών λαών.
4. Ποιο ήταν το σχέδιο των Ιουδαίων μετά την εγκατάσταση τους; Απάντηση: Να ανοικοδομήσουν το Ναό και
να οργανώσουν τη ζωή τους.
5. Ποιοι ήταν οι Σαμαρείτες; Απάντηση: Οι κάτοικοι του Βορείου Βασιλείου οι οποίοι είχαν αναμιχθεί με ειδωλολατρικούς λαούς και είχαν επηρεαστεί από αυτούς στη θρησκεία τους. Οι Ιουδαίοι οι κάτοικοι του Νοτίου Βασιλείου τους θεωρούσαν γι’ αυτό ακάθαρτους και δεν ήθελαν να έχουν σχέσεις μαζί τους, γι’ αυτό και αρνήθηκαν την βοήθεια τους στην ανοικοδόμηση του Ναού.
6. Ποιος οργάνωσε πολιτικά τους Ιουδαίους και τι μέτρα πήρε; Απάντηση: Ο Νεεμίας, πρώτα έχτισε τα τείχη της Ιερουσαλήμ, οργάνωσε πολιτικά την κοινότητα, ανακούφισε τον ταλαιπωρημένο λαό χαρίζοντας τα χρέη τους,
επανέφερε την εισφορά της Δεκάτης και την αργία του Σαββάτου.
7. Ποιος οργάνωσε θρησκευτικά τους Ιουδαίους και τι μέτρα πήρε; Απάντηση: Ο ιερέας Έσδρας
Επανέφερε το Νόμο στο κέντρο της ζωής των Ιουδαίων.
Απαγόρευσε να παντρεύονται με ειδωλολάτρες
Φρόντισε να μαζέψουν όλα τα κείμενα και να τα καταγράψουν, έτσι προήλθαν τα 5 πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης.

Σε ειδική τελετή ο λαός δεσμεύτηκε να τηρεί το Νόμο του Θεού.
8. Τι είναι η Πεντάτευχος; Απάντηση: (παράθεμα σελ 123)21ο Τα πέντε πρώτα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης.
9. Πώς είναι στα εβραϊκά η Πεντάτευχος και τι σημαίνει η λέξη; Απάντηση: (παράθεμα σελ 123)21ο Τορά και σημαίνει καθοδήγηση που ρυθμίζει τη σχέση του Θεού με τους ανθρώπους.
10. Ποιοι ονομάζονται Ιουδαίοι της Διασποράς; Απάντηση: (παράθεμα σελ 122)22ο Οι Ιουδαίοι οι οποίοι δεν επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά τη βαβυλώνια αιχμαλωσία, παρέμειναν στα διάφορα μέρη της περσικής αυτοκρατορίας και διατήρησαν τις παραδόσεις τους.
Δ.Ε. 25.
1.α)Πως ονομάζεται το βιβλίο της Π.Δ., όπου περιγράφεται η δημιουργία του κόσμου και του ανθρώπου; β)Πως χαρακτηρίζεται το περιεχόμενο του; γ)Ποιος είναι ο συγγραφέας του; Απάντηση: α)Είναι το πρώτο βιβλίο της Π.Δ. που ονομάζεται «Γένεσις». β)Το περιεχόμενο του είναι συμβολικό και αλληγορικό με πολλές ανθρωπομορφικές εκφράσεις. γ)Συγγραφέας του είναι ο Μωυσής.
2.α)Να εξηγήσετε τι σημαίνει η φράση «Στην αρχή ο Θεός…» β)αλλά και η λέξη «Ημέρα». Απάντηση: α)«Στην αρχή ο Θεός…»: Πριν από την ύπαρξη του χρόνου, υπήρχε μόνο ο Θεός, ο οποίος στην συνέχεια δημιούργησε τα πάντα από το μηδέν. Ο Θεός είναι Άναρχος (χωρίς αρχή) και Άχρονος (έξω από τα όρια του χρόνου).β) Οι 7 Ημέρες της Δημιουργίας, αντιστοιχούν σε μεγάλες χρονικά διαστήματα, όπως οι αιώνες και όχι σε 24 ώρες.
3.Τι λέει ο Μέγας Βασίλειος για τη σχέση που έχουν η επιστημονική γνώση με τις διηγήσεις της Αγίας Γραφής για τη δημιουργία του ανθρώπου και του κόσμου;(σχέση Επιστήμης – Θρησκείας) Απάντηση: Ο Μέγας Βασίλειος, ήδη από τον 4ο αιώνα μ Χ, εκφράζει την άποψη ότι επιστήμη και Αγία Γραφή δεν συγκρούονται. Γράφει: «Δεν μειώνεται ο θαυμασμός μας για τα έργα του Θεού, αν βρεθεί ο τρόπος με τον οποίο έγινε κάποιο από τα θαυμαστά αυτά έργα». Η Επιστήμη θέλει να περιγράψει με επιστημονικούς όρους το πώς και το πότε δημιουργήθηκε το Σύμπαν και η ζωή μέσα σ’ αυτό, ενώ η θρησκεία έχει ως σκοπό να εκφράσει την πίστη το ποιος και γιατί δημιούργησε το Σύμπαν και τη ζωή μέσα σ’ αυτό.
Δ.Ε.26.
1.Να εξηγήσετε την παρακάτω φράση: «Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα Θεού και καθ’ ομοίωσιν» Απάντηση: α)Ποιήσωμεν

Ας δημιουργήσουμε: ο πληθυντικός αριθμός δηλώνει τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος( Τρία Πρόσωπα: Πατήρ, Υιός Άγιο Πνεύμα, αλλά Μία Ουσία, β) Το «κατ’ εικόνα Θεού:

δεν εννοείται η εξωτερική μορφή του Θεού, αλλά το στοιχείο του ανθρώπου που συγγενεύει με το Θεό: την ψυχή του, τα πνευματικά του χαρίσματα, που είναι τα εξής:1. Λογικό, 2.Ελεύθερη Βούληση, 3.Συναίσθημα, 4.Συνείδηση, γ)Το «καθ’ ομοίωσιν»:= ο προορισμός του ανθρώπου, δηλαδή σημαίνει τη δυνατότητα που έχει ο άνθρωπος, αξιοποιώντας σωστά τα πνευματικά του χαρίσματα, να μοιάσει στο Θεό, να γίνει κατά χάριν Θεός, δηλαδή να πετύχει τη θέωση =αγιότητα(Άγιοι).
2.α)Τι σημαίνουν τα παρακάτω ονόματα Αδάμ, Εύα, Εδέμ β)αλλά και η φράση «ο Θεός φύσηξε στο πρόσωπο του πνοή ζωής»; Απάντηση: α)Αδάμ =χωματένιος, Εύα =ζωή, Εδέμ =Παράδεισος: δεν είναι ένας συγκεκριμένος τόπος, αλά ένας τρόπος ζωής μεταξύ των ανθρώπων αλλά και μεταξύ των ανθρώπων και του Θεού που βασίζεται στην αγάπη, στο δίκαιο και τον αλληλοσεβασμό, β)«Πνοή ζωής» =η φράση δηλώνει το πνευματικό στοιχείο της φύσης του ανθρώπου, δηλαδή τη δυνατότητα που έχει να επικοινωνεί με το Θεό και το συνάνθρωπο και που αποτελεί στοιχείο ιδιαιτερότητας, διαφορετικότητας του ανθρώπου σε σχέση με τα αλλά δημιουργήματα του Θεού.
3.Τι δηλώνει η δημιουργία της Εύας από την πλευρά του Αδάμ; Απάντηση: Η Εύα δημιουργήθηκε από την πλευρά του Αδάμ, από το μέσο του ανθρωπίνου σώματος για να δηλωθεί η ισοτιμία των δύο προσώπων.
4.Ποιες δυνατότητες δοξολογίας του Θεού έχει ο άνθρωπος για το δώρο της ζωής; Απάντηση: Με το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, προσφέρει ο άνθρωπος ως δώρα ψωμί και κρασί ευχαριστώντας και αναγνωρίζοντας τα όσα τους χαρίζει και ταυτόχρονα ενώνεται με το Θεό και με το συνάνθρωπό του.


Δ.Ε.27.
1.Να εξηγήσετε το συμβολισμό των παρακάτω όρων-εκφράσεων: α)δέντρο της γνώσης, β)η εντολή: «από το δέντρο… να μη φας» γ)φίδι, δ)διάλογος φιδιού-Εύας, ε)η βρώση του απαγορευμένου καρπού. Απάντηση: α)Από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού… :Το απαγορευμένο δέντρο συμβολίζει τις λανθασμένες επιλογές του ανθρώπου.β)Από το δέντρο… να μη φας. Γιατί την ίδια μέρα που θα φας … θα γίνειςθνητός. :Η εντολή δεν έχει την έννοια της απειλής για μια επερχόμενη τιμωρία, αλλά της συμβουλής, της προστασίας, της δυνατότητα για σωστή χρήση της ελεύθερης επιλογής, το λεγόμενο «αυτεξούσιο», δηλαδή να εξουσιάζει μόνος του τη ζωή του. Ο άνθρωπος είχε την ελευθερία να επιλέξει αν θα ζούσε μαζί ή χωριστά από το Θεό.γ)Είπε λοιπόν το φίδι στη γυναίκα : Το φίδι συμβολίζει τον πειρασμό, το κακό και το πονηρό, τα οποία κρύβονται στην ψυχή του ανθρώπου, το μέγεθος των οποίων φθάνει, μάλιστα, μέχρι το σημείο να αντιστρέφει την αλήθεια , παρουσιάζοντας τον άνθρωπο να κινδυνεύει από το Θεό.δ)Είπε λοιπόν το φίδι… θα γίνεται σαν θεοί και θα γνωρίσετε το καλό και το κακό :Ο διάλογος του φιδιού με την Εύα συμβολίζει τον εσωτερικό διάλογο του κάθε ανθρώπου (το διάλογο με τον εαυτό μας) πριν από μια μεγάλη απόφαση.
ε)Η γυναίκα … πήρε λοιπόν από τους καρπούς και έφαγε και έδωσε και στον άντρα της… και έφαγε κι αυτός :Το ότι οι πρωτόπλαστοι παράκουσαν την εντολή Του και έφαγαν από τον απαγορευμένο καρπό συμβολίζει την ελεύθερη επιλογή των ανθρώπων να απομακρυνθούν από το Θεό
2.Ποιες ήταν οι συνέπειες της επιλογής των ανθρώπων; Απάντηση: ÞΤότε άνοιξαν τα μάτια και των δύο… ο Θεός έδιωξε τον άνθρωπο από τον κήπο της Εδέμ: Τα αποτελέσματα της καταστροφικής επιλογής των ανθρώπων:
  • ÞΕκδίωξη από τον Παράδεισο, στη θεολογική γλώσσα μιλάμε για πτώση= διακοπή της σχέσης του ανθρώπου με το Θεό.
  • ÞΜακριά από το Θεό όλες οι χαρές της ζωής (γέννηση, συζυγική σχέση, εργασία σχέση με το περιβάλλον) του ανθρώπου γίνονται πόνος, καταπίεση, έχθρα, αντιπαλότητα, στεναχώρια, ασθένειες, άγχος του θανάτου εφόσον έγιναν θνητοί.
  • ÞΟ ψυχικός, πνευματικός κόσμος του ανθρώπου κινδυνεύουν.
3. Να εξηγήσετε τους παρακάτω όρους: α) αμαρτία, β) προπατορικό αμάρτημα, γ)πρωτευαγγέλιο. Απάντηση: α)ΑΜΑΡΤΙΑ(παράθεμα σελ 140)23ο Η λέξη σημαίνει αποτυχία, λάθος στο στόχο. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να δηλώσει αστοχία στο φυσικό κόσμο, π.χ. την αστοχία του τοξότη όταν πετούσε το βέλος. Αργότερα έφτασε να σημαίνει ηθική αστοχία, παράπτωμα. β)Το προπατορικό αμάρτημα:(παράθεμα σελ 143)24ο Η Παλαιά Διαθήκη στην προσπάθεια να περιγράψει τις σχέσεις των ανθρώπων με το Θεό αλλά και μεταξύ τους χρησιμοποιεί την εικόνα ενός ζευγαριού. Επειδή τους παρουσιάζει ως κοινούς προγόνους όλων των ανθρώπων (=προπάτορες), γι΄ αυτό και η αποτυχία τους να αναπτύξουν μια αγαθή σχέση με το Θεό ονομάζεται προπατορικό αμάρτημα. γ)Πρωτευαγγέλιο:(παράθεμα σελ 142)25ο Ο Θεός αμέσως μετά την πτώση δίνει στους ανθρώπους ένα μήνυμα ελπίδας. Τους διαβεβαιώνει ότι κάποιος από τους απογόνους τους θα συντρίψει τη δύναμη του κακού και θα τους χαρίσει την πραγματική ελευθερία. Γι΄ αυτό και τα λόγια αυτά του Θεού ονομάζονται πρωτευαγγέλιο, δηλαδή πρώτη καλή αγγελία(= είδηση). Για τη χριστιανική Εκκλησία αυτός ο απόγονος είναι ο Ιησούς Χριστός.


http://www.kidscloud.gr/wp-content/uploads/2012/09/%CE%B1%CE%BB%CF%86%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9-2-292x300.jpg
http://www.kidscloud.gr/wp-content/uploads/2012/09/%CE%B1%CE%BB%CF%86%CE%B1%CE%B2%CE%B7%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9-2-292x300.jpg
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTEWHS08fZqHYIP49qHF0eS78RwUj-XtN4Pe89ybkeiIcIXVFX0LQ
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTEWHS08fZqHYIP49qHF0eS78RwUj-XtN4Pe89ybkeiIcIXVFX0LQ
Καλή σας μελέτη και άριστα αποτελέσματα!!!!
external image %CE%B3%CE%91.%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%AC%20%CE%94%CE%B9%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BA%CE%B7.%20%CE%95%CE%BE%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%B1%20%CE%8E%CE%BB%CE%B7%20%CF%85%CF%80%CF%8C%20%CF%84%CE%B7%CE%BD%20%CE%BC%CE%BF%CF%81%CF%86%CE%AE%20%CE%95%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD%202015%20%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF.doc?h=40&w=200