Δ.Ε.1.Γιατί και πως μελετούμε την Ιστορία

ΕΝΟΤΗΤΑ 1
ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕΛΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Η λέξη ΙΣΤΟΡΙΑ: Οίδα = γνωρίζω ίστημι = γνωρίζω μετά από έρευνα επιστήμη ίστωρ = γνωρίζει - μπορεί να αφηγηθεί ιστορία = γνώση
*
*
Η Ιστορία μια βαθύτερη γνώση του ανθρώπου και του πολιτισμού του

– Ο άνθρωπος δημιουργεί πολιτισμό – Το ανθρώπινο παρελθόν το ερευνά η Ιστορία
– Γραπτές Πηγές (Σ’ αυτές στηριζόμαστε για να μελετήσουμε την Ιστορία).
– Σκέψεις, αποφάσεις, ενέργειες, συναισθήματα του ανθρώπου :
Η Ιστορία τα μελετά, τα αξιοποιεί και φωτίζει το δρόμο προς τον πολιτισμό
*
*
Αιτίες – Αφορμές : Αποτελούν τη βάση της ανθρώπινης έρευνας.

Αποτελέσματα Άμεσα (φαίνονται αμέσως) ή Μακροπρόθεσμα (φαίνονται μετά από πολλή μελέτη).
*
*
Ο Ιστορικός πρέπει:

α. να είναι Αντικειμενικός
β. να είναι Αμερόληπτος
γ. να γνωρίζει καλά την εποχή που ερευνά (σαν να ζούσε ο ίδιος τα γεγονότα).
δ. να ελέγξει την αξιοπιστία των πηγών που χρησιμοποιεί.
ε. να μην υπηρετεί σκοπιμότητες.
Πήλινη πλάκα του 6ου αιώνα με το "Χρονικό της Βαβυλώνας"( εικόνα σελ. 10)
Ποια άλλα "Χρονικά" μας είναι γνωστά;
1. Χρονικό Γαλαξιδίου2. Χρονικό του Μορέως
3. Χρονικό του Νέστορος
4. Πάριο Χρονικό
5. Λίθινο Χρονικό
6. Αγγλοσαξωνικό Χρονικό

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΣΕΛΙΔΑ11)ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ 1:(Πληροφορίες για τονHeimpel: http://wikipedia.qwika.com/de2en/Hermann_Heimpel )
Ο Γερμανός Hermann Heimpel το 1933 υποστήριζε τις απόψεις των ΝΑ.ΖΙ. περί παιδείας. Ήθελε να δει κάποτε τη Γερμανία ισχυρή. Όταν όμως το 1939 – 41είδε τις φρικτές πράξεις των ΝΑ.ΖΙ. αφιέρωσε όλη του τη ζωή να καταγγέλλει αυτές τις πράξεις. Μετά τον πόλεμο ο Heimpel απέρριψε τις παλιές του ιδέες περί στρατιωτικής ισχύος και όπως ο ίδιος έλεγε «πάλεψε με το παρελθόν του».
Τη δεκαετία του 1950 πρώτος διατύπωσε την ιδέα της «υπερνίκησης του παρελθόντος» («Η Γερμανία και όλη η Ευρώπη κάναμε λάθη, τα πληρώσαμε ακριβά. Πρέπει να μετανιώσουμε και να κοιτάξουμε το μέλλον»).Σε ομιλία του, το 1955, μίλησε σκληρά: Παραδέχτηκε ότι οι Γερμανοί «εξολόθρευσαν κόσμο» και «έκαναν εκκαθάριση» σε κοινωνικές τάξεις. Καταδίκασε τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης».Η Προτεσταντική Ιδέα ότι «όλοι είμαστε αμαρτωλοί και πρέπει να μετανοήσουμε ειλικρινά» ήταν η καθημερινή του κουβέντα. Λέγετε ότι λίγο πριν πεθάνει συνήθιζε να γράφει στο περιθώριο της Βίβλου σημειώματα όπως «Κύριε συγχώρησε τα αμαρτήματά μας!!».Ως γνήσιος Προτεστάντης (χριστιανός γερμανικής καταγωγής) τόνιζε ότι «Η Ιστορία είναι μια προσπάθεια σωτηρίας και θεραπείας του ανθρώπου». Πίστευε ότι η γνώση της Ιστορίας θα βοηθήσει τους λαούς της Ευρώπης να «συμφιλιωθούν». Έτσι οι φρικτές πράξεις των ΝΑ. ΖΙ. θα γίνουν μακρινό παρελθόν – που δεν πρέπει να επαναληφθεί.Όπως έλεγε ο Heimpel«Αν θεωρήσουμε τον πόλεμο ως αρρώστια της ανθρωπότητας, η Ιστορία μπορεί να λειτουργήσει λυτρωτικά και θεραπευτικά για τον άνθρωπο».«Η αμερόληπτη και αντικειμενική γνώση της Ιστορίας θεραπεύει τον άνθρωπο από την τάση και τη ροπή να πολεμάει, να κατακτά και να καταστρέφει».(ΑΥΤΟ ΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ;)1. Η Γαλλογερμανική «Βουλή των Εφήβων» συνεδρίασε το 2003 με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την υπογραφή της «Συνθήκης των Ηλυσίων». Με πρωτοβουλία των εφήβων που συνεδρίαζαν, εκδόθηκε «κοινό Γαλλογερμανικό βιβλίο σύγχρονης Ιστορίας» που εξιστορεί τα γεγονότα από το 1815 μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται τα βάσανα που υποφέρουν οι λαοί όταν ξεσπά πόλεμος.2. Θα μπορούσαν οι Έλληνες και οι Τούρκοι μαθητές να διδάσκονται από κοινά βιβλία Ιστορίας;
3. Κατά τον Ομότιμο Διευθυντή Ερευνών του Ε.Ι.Ε. κ. Β. Παναγιωτόπουλος «στην περιοχή των Βαλκανίων δεν έχουν λειτουργήσει ούτε η Επιστήμη ούτε οι Θεσμοί έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι ως λαοί – και ως χώρες – για μια τέτοια συνεργασία με τους γείτονές μας….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ 2:(Πληροφορίες για τονΜαρκελλίνο http://en.wikipedia.org/wiki/Ammianus_Marcellinus)Ο Αμμιανός Μαρκελλίνος ήταν Ρωμαίος Ιστορικός του 4ου αι. μ.Χ. (325 - 391). Γεννήθηκε πιθανόν στην Αντιόχεια. Έχει διασωθεί το Ιστορικό του Έργο «Πολιτικά Γεγονότο» («Res Gestae») που καλύπτει από το 353 έως το 378 μ.Χ.Ο Αμμιανός υπηρέτησε ως στρατιώτης στη Γαλατία και στα σύνορα με την Περσία όταν αυτοκράτωρ ήταν ο Κωνστάντιος Β΄. Φαίνεται ότι καταγόταν από γενιά Ευγενών . Τα περισσότερα γεγονότα που εξιστορεί τα έζησε. Και οι «πηγές» που χρησιμοποίησε είναι αξιόπιστες Χρησιμοποίησε τις «ημερήσιες διαταγές» για τα στρατιωτικά γεγονότα, τις επίσημες ανακοινώσεις της εκκλησίας και ότι άλλο επίσημο έγγραφο μπορούσε να βρει ώστε όμως πολλές φορέςΟ φιλόσοφος Edward Gibbon λέει για τον Αμμιανό ότι «έγραψε χωρίς προκαταλήψεις, έβαλε κατά μέρος τα πολιτικά πάθη». Τονίζει ότι παρ’ όλες τις ατέλειες, το έργο του Μαρκελίνου είναι «το σημαντικότερο και πιο αξιόπιστο έργο που γράφτηκε από την εποχή του Τάκιτου μέχρι την εποχή του Δάντη».Το Ιστορικό του έργο μπορεί να το βρει κανείς μεταφρασμένο στα Αγγλικά στην Ιστοσελίδαhttp://www.mountainman.com.au/essenes/res_gestae_00.htΟ Μαρκελλίνος πιστεύει ότι η Ιστορία περιγράφει τα σημαντικά γεγονότα.Και ο Ηρόδοτος περιγράφει «έργα θαυμαστά…») [Ηρόδοτος, Α, α, 1-2]Και ο Θουκυδίδης έγραψε την ιστορία του «ελπίσας μέγαν τε έσεσθαι…» (επειδή προέβλεπε ότι ο πόλεμος αυτός θα ήταν σημαντικός). [Θουκυδίδης, Α, 1].
Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να λύσετε το σταυρόλεξο
kolokotronis.jpg

Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να λύσετε το κουίζ πολλαπλής επιλογής

ArticleImage_64826-jpg.jpg